Waarschuw werknemer voor risico blauw ledlicht

12 augustus 2015 | Door redactie

Hoewel veel werknemers vaak op het scherm van hun tablet of smartphone kijken, is dat niet zonder risico’s. De Gezondheidsraad waarschuwt dat het blauwe ledlicht van zo’n scherm schadelijk kan zijn voor de ogen. Zorg er dus voor dat werknemers weten hoe zij veilig met hun mobiele apparatuur om moeten gaan.

Smartphones en tablets zijn haast niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook zakelijk gebruiken veel werknemers hun mobiele apparaten regelmatig. Het is belangrijk dat zij dit op een verantwoorde manier doen, zodat schade aan hun ogen voorkomen wordt. Het blauwe ledlicht dat tablets en smartphones uitstralen, kan volgens de Gezondheidsraad namelijk ernstige oogschade veroorzaken. De raad pleit dan ook voor meer onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van mobiele apparatuur. Als arboprofessional kunt u nu al aan de slag om de gezondheidsrisico’s te beperken.

Beeldschermlicht verstoort biologische klok

Vooral in kantooromgevingen is overal ledlicht te vinden: in lampen aan de wand of het plafond en in de beeldschermen van smartphones en tablets. Dit beeldschermlicht is blauw en mogelijk schadelijk voor de ogen van werknemers. Hoewel de lampen op kantoor na werktijd uitgaan, gebruiken veel werknemers ook na werktijd hun smartphone of tablet nog. Dat levert meer gezondheidsrisico’s dan alleen oogschade. Ook een verstoring van de biologische klok kan erg vervelend zijn.

Balans tussen werk en privé is belangrijk

Als werknemers hun tablet of smartphone nog gebruiken vlak voor zij gaan slapen, stimuleert het blauwe licht van het beeldscherm het waakcentrum in de hersenen. Hierdoor vallen ze moeilijker in slaap. Daarnaast is de kans groter dat de balans tussen werk en privé verstoord raakt als werknemers na werktijd nog veel met hun zakelijke apparatuur bezig zijn. Het is dan ook belangrijk dat uw organisatie duidelijk communiceert dat werknemers niet altijd mobiel stand-by hoeven te zijn.