Welke vergrendeling kiest u op de smartphone?

26 september 2013 | Door redactie

E-mails, foto’s, sms-berichten; er staat nogal wat aan gevoelige informatie op uw smartphone. Overbodig is vergrendeling dus niet te noemen. Maar u ziet door de bomen het bos niet meer. Moet u nu een wachtwoord instellen, is een cijfercode veiliger, of bent u het beste af met een veegpatroon?

Schermvergrendeling instellen op uw smartphone is een goed idee. Alleen is de keuze inmiddels zo ruim, dat het u wel zal duizelen. Tijd voor een beknopt overzicht van de beschikbare vergrendelingsvormen:

  • Vegen: U veegt over het scherm om te ontgrendelen. Dit staat eigenlijk gelijk aan geen vergrendeling. Iedereen kan uw toestel namelijk ontgrendelen met een simpele veeg. Vegen vindt u alleen bij Android.
  • Patroon: Op uw scherm staat een vlak met negen bolletjes. U tekent een zelfverzonnen patroon in dit vlak om te ontgrendelen. Ook alleen op Android-smartphones te vinden.
  • Pincode: Spreekt eigenlijk voor zich. Vaker dan een keer hetzelfde cijfer gebruiken is een aanrader, omdat de code dan lastiger te raden is aan de hand van uw vingerafdrukken op het scherm.
  • Wachtwoord: U kunt letters, cijfers en speciale tekens gebruiken.
  • Gezichtsherkenning: Beschikbaar voor Android vanaf versie 4. U houdt uw gezicht voor de camera om het toestel te activeren. Is helaas te misleiden met een foto.
  • Vingerafdruk: Dit is nieuw op de iPhone 5S. Het is nog niet duidelijk hoe veilig deze methode is. Hackers hebben in ieder geval al manieren gevonden om de telefoon toch te ontgrendelen.

Houd uw smartphonescherm schoon

Voor welke vorm van vergrendeling u ook gaat, er zijn een paar zaken waar u op moet letten. Maak het scherm van uw smartphone in ieder geval vaak schoon. Een dief kan de vegen en vingerafdrukken op de smartphone bestuderen en zo uw toegangscode achterhalen. Denk ook na over automatische vergrendeling.  Als de smartphone een tijdje inactief is, vergrendelt het toestel zichzelf automatisch. U bepaalt zelf na hoeveel seconden inactiviteit dat gebeurt. Het is aan te raden om de smartphone vlot automatisch te laten vergrendelen, ook al betekent dit dat u de toegangscode wat vaker moet intoetsen.