WhatsApp schendt uw privacy

4 februari 2013 | Door redactie

Gebruikt u WhatsApp om makkelijk contact met uw medewerkers te onderhouden, houd er dan rekening mee dat de app toegang heeft tot uw volledige adresboek en dat de beveiliging niet optimaal is. Dit blijkt uit een onderzoek naar privacyschending van het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

Naar aanleiding van het onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) (pdf) heeft WhatsApp een aantal privacyovertredingen beëindigd, maar nog niet allemaal. Zodra u WhatsApp heeft geïnstalleerd, stuurt de app bijvoorbeeld de mobiele telefoonnummers van al uw contacten in uw adresboek naar de WhatsApp-servers. WhatsApp beschikt daardoor ook over de gegevens van contacten die helemaal geen WhatsApp gebruiken. Helaas is er weinig aan deze instelling te veranderen. Alleen als u een iPhone heeft met het besturingssysteem iOS 6, krijgt u bij de installatie van de app de vraag of u wel of geen toestemming geeft voor toegang tot uw adresboek.

Gebruik de laatste versie van WhatsApp

Ook is er een probleem met de beveiliging. Als u WhatsApp niet regelmatig updatet, loopt u het risico dat kwaadwillenden uw wachtwoord namaken en berichten onder uw naam versturen. Zorg dus dat u altijd de laatste versie van WhatsApp gebruikt. Ga hiervoor naar de iTunes-store of Google Play.

Uw WhatsApp-account verwijderen

Wilt u WhatsApp niet meer gebruiken, dan is het belangrijk dat u niet alleen de app van uw toestel verwijdert. Om de persoonsgegevens te verwijderen die WhatsApp van u heeft verzameld, moet u ook uw account verwijderen. Hoe u dat doet, is afhankelijk van het besturingssysteem. Op de site van WhatsApp leest u hoe u uw account verwijdert voor Android, iPhone en Windows Phone.