WhatsApp snuffelt in uw adresboek

7 februari 2013 | Door redactie

Berichtendienst WhatsApp is vreselijk handig, maar kent ook een keerzijde; de app heeft weinig op met privacy. Eerder bleek al dat de berichten onversleuteld werden verzonden. Dat is inmiddels opgelost. Nu blijkt dat WhatsApp uw adresboek doorspit en de telefoonnummers van uw contacten doorstuurt.

Zodra u WhatsApp heeft geïnstalleerd, stuurt de app de mobiele telefoonnummers van alle contacten in uw adresboek naar de WhatsApp-servers. WhatsApp beschikt daardoor ook over gegevens van contacten die de app helemaal niet gebruiken. Helaas is er weinig aan deze instelling te veranderen. Alleen als u een iPhone heeft met het besturingssysteem iOS 6, krijgt u bij de installatie van de app de vraag of u wel of geen toestemming geeft voor toegang tot uw adresboek.

WhatsApp grondig verwijderen

Wilt u WhatsApp niet meer gebruiken, dan is het belangrijk dat u niet alleen de app van uw toestel verwijdert. Om de persoonsgegevens te verwijderen die WhatsApp van u heeft verzameld, moet u ook uw account verwijderen. Hoe u dat doet, is afhankelijk van het besturingssysteem. Op de site van WhatsApp leest u hoe u uw account verwijdert voor Android, iPhone en Windows Phone.