Wifi voor werknemers? Eerst huiswerk doen!

7 juli 2016 | Door redactie

Tegenwoordig kunnen werknemers niet meer zonder wifi. Als zij op smartphones altijd vanuit de vaste databundel downloaden, krijgt de organisatie te kampen met torenhoge facturen. Organisaties die werknemers gratis wifi willen aanbieden, moeten rekening houden met de valkuilen van wifi-routers.

Als een organisatie werknemers gratis wifi wil aanbieden op kantoor, is dat niet altijd een kwestie van ‘even een router neerzetten in de serverruimte’. Om te beginnen hebben routers maar een beperkt bereik. In theorie beslaat het wifi-netwerk een gebied van een paar honderd meter, maar dat is buiten. In een kantoorpand is de reikwijdte van een router sterk afhankelijk van zaken als bouwmaterialen. Zo is beton de grote vijand van wifi. Ook water en metaal kunnen het signaal blokkeren. Dit soort blokkades kunnen daarnaast invloed hebben op de snelheid van de internetverbinding.

Met Meldplicht Datalekken te maken krijgen

Organisaties moeten ook de beveiliging van kantoor-wifi de nodige aandacht geven. Werknemers versturen gevoelige bedrijfsdata over de wifi-verbinding. Als dat netwerk niet voldoende beveiligd is en data in handen van hackers komen, heeft de organisatie een groot probleem. Die krijgt dan met de Meldplicht Datalekken te maken en kan tegen een boete van maximaal € 820.000 aankijken. Organisaties moeten het wifi-netwerk daarom minimaal beschermen met een wachtwoord via de zogeheten WPA/WPA2-standaard.