WiFi-wachtwoorden te grabbel bij Android?

22 juli 2013 | Door redactie

Gebruiken u en uw collega’s Android-smartphones en –tablets voor uw werkzaamheden? De kans bestaat dat u in dat geval uw WiFi-wachtwoorden ongevraagd met Google deelt. Een Duitse website voor IT-nieuws kwam erachter dat de optie ‘Backup my data’ op sommige Android-toestellen standaard ingeschakeld is. WiFi-wachtwoorden worden daarbij standaard uitgewisseld.

In het licht van het recente PRISM-schandaal krabt iedereen zich nog een keer goed achter de oren als het over online privacy gaat. Duitse IT-nieuwssite heise.de zette de speurneus op en nam de proef op de som. De site kwam erachter dat dankzij de standaard ingeschakelde back-upoptie ‘Backup my data’ bij Nexus-toestellen de wachtwoorden van WiFi-netwerken ook automatisch met Google worden gedeeld. Een zorgelijke zaak, aldus de Duitse whizzkids, want Google kan hierdoor een database aanleggen van WiFi-netwerken én de bijbehorende wachtwoorden.

Maatregelen nemen tegen automatsiche back-up

Sommige Duitse organisaties hebben al maatregelen genomen. Zo zijn er enkele universiteiten die een verbod hebben ingesteld op het delen van wachtwoorden met derden. Hoe dat in de praktijk moet werken is niet helemaal duidelijk, maar u ziet dat het onderwerp ‘online privacy’ de gemoederen in ieder geval flink bezighoudt, ook bij de oosterburen.