Zet een hek om de toestemmingen van uw apps

14 oktober 2013 | Door redactie

Bent u voorzien van een relatief nieuwe smartphone of een tablet dat draait onder Android, dan komt u mogelijk in aanmerking voor de update Android 4.3. Android 4.3 geeft u onder de motorkap mogelijkheden om uw apps aan banden te leggen. De toestemming die ze eisen voordat u ze kunt installeren, is met Android 4.3 te beheren. Zo kunt u de app installeren door hem toestemming voor alles te geven. Vervolgens kunt u blokkeren dat de app de informatie doorstuurt naar het thuisfront.

Veel gebruikers hebben er een behoorlijke hekel aan dat apps voor Android toestemming voor van alles en nog wat willen zonder dat je er een stokje voor kunt steken. De enige optie is om de app dan maar helemaal niet te installeren, maar dan blijft de smartphone of tablet tamelijk leeg. Android zelf is de gebruikers daarbij nooit te hulp geschoten, dus degenen die hun toestel niet wilden ‘rooten’ (Android ‘uitkleden’ tot de basis), stonden in de kou. Gelukkig belooft versie 4.3 van Android hier een eind aan te maken. In het systeem zit nu wel een (verborgen) optie verwerkt waarmee u het binnenhalen van informatie aan banden kunt leggen.

Voortaan per app toestemming instellen 

Er zijn vier toestemmingsgevoelige groepen: locatie, persoonlijke informatie (agenda, contacten), boodschappen (SMS) en toestel (camera). U zou voortaan per app moeten kunnen instellen of u akkoord gaat met zoiets als het lezen van uw contactenlijst. Om deze optie te activeren, moet u eerst ‘App Opps Starter’ downloaden uit Google Play. Een app als Permission Manager maakt het u nog wat makkelijker door deze taken te regelen. Houd er wel rekening mee dat nog niet alle apps zijn geoptimaliseerd om te blijven werken als u deze functies aanroept. Er kunnen zich dus crashes voordoen.