Altijd correcte spelling dankzij het Groene Boekje online

29 december 2022 | Door redactie

Soms is er onduidelijkheid over de spelling van een woord. Moet een woord aan elkaar of los? Bij twijfel: raadpleeg het Groene Boekje. Het Groene Boekje niet bij de hand? Geen probleem, dat staat namelijk ook online.

Het is belangrijk dat verslagen, rapporten en mails er professioneel uitzien. Eén van de manieren om daarvoor te zorgen is alles correct te spellen. Maar soms ontstaat er twijfel over de spelling van een woord. Bijvoorbeeld het woord organisatieadvies. Aan elkaar schrijven of toch met een streepje ertussen? Om daarachter te komen, is het niet nodig om het Groene Boekje of de dikke Van Dale aan te schaffen. De juiste schrijfwijze is eenvoudig online op te zoeken via de officiële Woordenlijst Nederlandse Taal.

Met of zonder details

In de online woordenlijst zit een zoekbalk waar een deel van het gezochte woord ingetypt kan worden. Bij twijfel over een letter, kan die letter vervangen worden door een vraagteken. Bijvoorbeeld 'rijstebrei' of 'rijstebrij'. Typ in de zoekbalk 'rijstebr??' en de juiste spelling verschijnt eronder. Bij de resultaten is de optie ‘details’ aan- of uitzetten aanwezig. Niet alleen de spelling van het woord is dan te zien, ook informatie over het geslacht van het woord en de woordsoort.

Samenstellingen en Engelse woorden

Op de website staat onder het tabblad Leidraad meer informatie over de spelling. Bijvoorbeeld over samenstellingen en afkortingen, maar ook over de spelling van Engelse woorden in het Nederlands en of een woord met een hoofdletter geschreven wordt of met een kleine letter. Door de website toe te voegen aan favorieten is het Groene Boekje altijd bij de hand.

Meer informatie over het maken van professionele teksten vindt u in de toolbox Zo voorkomt u missers in uw schriftelijke communicatie.