Bizarre woorden, maar ze zijn echt Nederlands!

6 maart 2014 | Door redactie

Vindt u een ‘knippa’ ook zo heerlijk sappig en zoet? Kunt u de ‘wem’ aanwijzen op een schip? Daarnaast kunt u niet ontkennen dat blazen op een ‘fijfel’ nog een hele kunst is! Raar maar waar: dit zijn allemaal correcte Nederlandse woorden. Ze zijn alleen zó onbekend dat veel mensen ze niet eens als Nederlandse woorden herkennen.

Universiteit Gent deed online onderzoek naar de woorden die het meest herkend worden. Wat bleek? Sommige bestaande woorden werden in de test nog minder als Nederlands herkend dan enkele verzonnen woorden. Want een ‘knippa’ is toch echt een tropische vrucht die u gewoon bij de toko kunt kopen, de ‘wem’ is het brede uiteinde van een ankerarm en een ‘fijfel’ een soort dwarsfluit. Toegegeven, het zijn geen woorden die u dagelijks in uw zakelijke correspondentie zult tegenkomen. Maar wees u ervan bewust dat sommige woorden wel degelijk correct Nederlands zijn, hoe bedrieglijk exotisch ze ook klinken. De volledige lijst maakt dit wel duidelijk.

Online Engelse woorden testen

Heeft u de bizarre woorden al uit uw hoofd geleerd? Kunt u mooi indruk maken op uw collega’s! Maar ze kunnen natuurlijk ook denken dat u in tongen spreekt en u in een dwangbuis afvoeren. Op eigen risico dus! Universiteit Gent voert dezelfde online test trouwens ook uit met Engelse woorden. U kunt aangeven van welke Engelse woorden u denkt dat ze echt bestaan.