Briefgeheim geldt ook voor concept e-mail

De plannen voor het nieuwe briefgeheim voor digitale communicatie gelden ook voor concept e-mails in mailboxen. Als concept e-mails op de harde schijf staan is het briefgeheim niet van toepassing. Op 27 juni bespreekt de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor het nieuwe briefgeheim.

14 juni 2017 | Door redactie

Op iedere postbezorging is het briefgeheim uit artikel 13 van de Grondwet van toepassing. Dit betekent dat voor organisaties poststukken niet mogen worden geopend als deze voor een andere organisatie zijn bestemd. Eind april ging de Tweede Kamer al akkoord met een wetsvoorstel dat het briefgeheim uitbreidt, waardoor dit ook van toepassing is op digitale communicatie. Dat er sprake is van digitale communicatie moet blijken uit een actie van de verzender, die zichtbaar is voor de organisatie die het bericht overbrengt. De intentie om een bericht te verzenden kunnen werknemers aantonen als zij hun conceptberichten in een (web)mailbox hebben opgeslagen.

Concept e-mail altijd opslaan

Als werknemers concept e-mails op de harde schijf opslaan in plaats van in de (web)mailbox, worden deze berichten niet beschermd door het nieuwe online briefgeheim. Microsoft Office (tool) biedt een standaard optie aan die ervoor zorgt dat nieuwe berichten na verloop van tijd automatisch worden opgeslagen in de map met concepten in Outlook (tools). Werknemers kunnen deze standaardoptie zelf instellen bij de optie Berichten opslaan. Deze optie is te vinden door te klikken op de Officeknop (of Bestand), e-mailopties en opslaan. Abonnees van FA Rendement kunnen in het juninummer meer informatie lezen over de nieuwe regels voor het online briefgeheim. Dit nummer verschijnt 20 juni 2017.