Dikke van Dale updatet nu vaker online

30 mei 2013 | Door redactie

Raadpleegt u regelmatig de Dikke van Dale Online als u teksten moet opstellen of redigeren? Dat is verstandig want daarmee voorkomt u taalfouten. Het online woordenboek heeft aangekondigd om voortaan maandelijks de woordenlijst te updaten. Nu gebeurt dat maar één keer per jaar. Daarnaast wilt u ongetwijfeld weten welke woorden de meest recente aanwinsten in De Dikke van Dale Online zijn.

De Dikke van Dale gaat voortaan maandelijks in plaats van jaarlijks woorden toevoegen aan zijn (betaalde) onlineversie. Ze krijgen dan eerst een ‘voorlopige’ status. Pas als ze minimaal drie jaar in het algemene taalgebruik zijn opgenomen, komen ze in aanmerking voor een ‘permanente’ status. Nieuw toegevoegde woorden moeten dus eerst bewijzen dat ze blijvende waarde hebben, anders verwijst de Dikke van Dale ze alsnog naar de prullenbak en komen ze in een nieuwe druk van de papieren versie niet meer voor.

Nieuwe woorden in de Dikke van Dale Online

Om taalfouten te voorkomen: welke woorden zijn onlangs toegevoegd? Om te beginnen ‘Koningsdag’, een woord dat mensen ongetwijfeld de komende jaren nog veelvuldig zullen bezigen. Maar ook woorden als ‘religiestress’ (de stress die ontstaat als de druk die levensbeschouwelijke opvattingen opleggen te groot wordt), ‘onderwaterhypotheek’ (een hypotheekbedrag groter dan de waarde van het huis) en ‘chillax’ (een samentrekking van ‘chill’ en ‘relax’ om aan te geven dat iets lekker ontspannen is) hebben een plekje veroverd.