Engelse taal verrijkt met nieuwe woorden

19 maart 2015 | Door redactie

Als nieuwe woorden ingeburgerd raken, zullen taalexperts op den duur overwegen om ze toe te voegen aan de officiële woordenboeken. Dat werkt zo in Nederland, en aan de andere kant van de Noordzee ook. Zo heeft Oxford Dictionaries Online onlangs honderden nieuwe woorden aan de Engelse taal toegevoegd.

De nieuwe woorden die Oxford Dictionaries Online aan zijn online database heeft toegevoegd, laten vooral zien dat technologie zich in een rap tempo ontwikkelt. Enkele voorbeelden om dit te illustreren. Zo leven we vandaag de dag in een ‘sharing economy’ (‘deeleconomie’), waar steeds vaker producten en diensten verhandeld of geruild worden tussen particulieren, vooral via het internet. ‘Bioprinting’ is het 3D-printen van organisch materiaal voor de wetenschap, terwijl een ‘data scientist’ complexe digitale data analyseert. Het werkwoord ‘to unbox’ betekent dat u een product uit zijn verpakking haalt.

Samengestelde woorden in het Engels en Nederlands

Ook woorden als ‘awk’ en ‘janky’, bijvoeglijke naamwoorden die respectievelijk aangeven dat een situatie ongemakkelijk is en een product van belabberde kwaliteit is, zijn aan de Engelse taal toegevoegd. Let er trouwens op dat samengestelde woorden in het Engels een spatie krijgen (zoals ‘sharing economy’ en ‘data scientist’, terwijl u samengestelde woorden in het Nederlands (‘deeleconomie’ en ‘datawetenschapper’) aan elkaar schrijft.