Ergernis om ingewikkelde licentiecontracten

18 november 2015 | Door redactie

U kunt uw werk niet meer doen zonder computers en de bijbehorende software. Daarvoor worden steeds complexere licentiecontracten ontwikkeld. Meer diversiteit in aanbod is prima, maar bedrijven zien door de bomen het bos niet meer. Wie weet nog waar hij eigenlijk voor betaalt?

Vooral grotere organisaties hebben te maken met ingewikkelde licentie-overeenkomsten (tool). Die ervaren ze steeds vaker als een keurslijf; bedrijven willen liever flexibele maatwerkafspraken, waarbij zij betalen voor het gebruik van bepaalde software. Dat zou blijken uit onderzoek door Dat blijkt uit onderzoek van Vanson Bourne onder 600 grote sofwaregebruikers en 180 softwareleveranciers in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Japan, Groot-Brittannië en de VS. Nu is het nog zo dat de kosten voor licenties voor software gekoppeld zijn aan het aantal apparaten waarop de software wordt geïnstalleerd.

Licentie afsluiten voor kortere periode

Bedrijven vinden het logischer om te betalen voor het daadwerkelijke gebruik van software. Dat is immers meetbaar en variabel. Ook is het voor bedrijven prettiger om online bij de software te kunnen, alleen op het moment dat dat nodig is. Het is dus eerder de beschikbaarheid en de gebruiksfrequentie die bepalen wat de prijs kan zijn, dan het aantal apparaten waarop met de betreffende programma’s wordt gewerkt. Dat past ook beter in moderne organisaties waar door Het Nieuwe Werken  tijd- en plaatsonafhankelijk wordt gewerkt, bijvoorbeeld thuis of onderweg. Ten slotte is er de wens om licenties voor kortere perioden af te kunnen sluiten.