Geen nieuwe regels in Groene Boekje

12 juni 2013 | Door redactie

Het duurt nog wel even, maar er komt een nieuwe editie van het Groene Boekje. U weet wel, dat boekje waarin u kunt opzoeken wat de officiële spelling van woorden is (zodat u geen taalfouten maakt). Aangezien de spellingsregels niet gewijzigd zijn, zal het boekje geen nieuwe regels bevatten. De woordenlijst wordt wel uitgebreid.

In 2015 verschijnt een nieuwe editie van het Groene Boekje. Dat heeft de Nederlandse Taalunie bekend gemaakt. In dit boekje kunt u opzoeken wat de officiële spelling is van woorden. Die spelling verandert niet, dus in de nieuwe editie staan geen nieuwe spellingsregels. Er worden wel nieuwe woorden aan de woordenlijst toegevoegd. De Nederlandse Taalunie is belast met de vastlegging van de regels voor spelling van de Nederlandse taal. De overheid en onderwijsinstellingen moeten deze officiële spelling gebruiken. Het huidige boekje is in 2005 verschenen.

Nieuwe woorden ook online

De regels veranderen niet in 2015, wel wordt de woordenlijst aangevuld met nieuwe woorden. Naast Nederlandse woorden, komen er nieuwe Surinaamse en Caribische woorden in. Naast euro-islam, fair trade, flatscreentelevisie, mindmapping en veggiedag komt u straks woorden als dushi, faderen, gasbom en kets tegen. Op dit moment is de offline en online woordenlijst identiek. Dat verandert. Het boekje bevat een selectie van woorden uit de Nederlandse taal en online staat de complete woordenlijst. Heeft u een editie uit 2005, dan kunt u die blijven gebruiken en de nieuwe woorden opzoeken via woordenlijst.org.