‘Genderneutraal’ is meest irritante woord van het jaar

7 december 2017 | Door redactie

Taalminnend Nederland is het erover eens: ‘genderneutraal’ is het meest irritante woord van 2017. Bij de ‘Woord van het Jaar’-verkiezing, waarvoor maar liefst 23.000 mensen hun stem uitbrachten, kreeg ‘genderneutraal’ met 43% de meeste stemmen.

Onlangs konden taalgebruikers stemmen op de woorden die hen in 2017 het meeste jeuk opleverden. ‘Genderneutraal’ won met overmacht. De term bleek dit jaar dan ook een heet maatschappelijk hangijzer toen sommige organisaties niet langer onderscheid tussen mannen en vrouwen wilden maken in hun assortimentskeuze en communicatie. De andere genomineerden kregen beduidend minder stemmen: ‘in je kracht staan’ en ‘papadag’ beiden 14% en ‘shinen’ 11%.

Samentrekking Engels en Nederlands woord

Een veelgenoemd argument tegen het woord ‘genderneutraal’ is dat het een voorbeeld van doorgeslagen politieke correctheid zou zijn. Anderen vinden juist de samentrekking van een Engels en een Nederlands woord irritant, en vragen zich af wat er mis is met ‘geslachtsneutraal’. Zij gaan hierbij wel voorbij aan het feit dat er een verschil is tussen geslacht en gender: eerstgenoemde heeft te maken met biologische en lichamelijke aspecten, de tweede met identiteits- en gedragsaspecten.