Gratis toestel eigenlijk verkapte lening

3 juli 2015 | Door redactie

Heeft uw bedrijf abonnementen afgesloten waarbij een ‘gratis’ toestel inbegrepen zat, realiseer u dan dat u een lening bent aangegaan. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voegt daaraan toe dat voortaan de Wet op het financieel toezicht van toepassing is bij dit type abonnementen.

Als u abonnementen afneemt bij een provider, hoort daar vaak een ‘gratis’ toestel bij. Volgens uitspraak van de Hoge Raad moet u dit zien als een toestel op afbetaling. De kosten voor de mobiele telefoon zijn namelijk verborgen in de abonnementskosten. Hierdoor is de Wet op het financieel toezicht van toepassing op telefonie-abonnementen.

Waarde toestel moet hoger dan € 250 zijn

Vooral voor consumentenabonnementen betekent dit fors strengere regels, maar ook zakelijke klanten moeten de juiste informatie krijgen. De Wet op het financieel toezicht is alleen van toepassing als de waarde van het toestel hoger is dan € 250. Ook als u een aanbetaling heeft gedaan waardoor de restwaarde lager is dan € 250 of u de toestellen heeft gekocht, hoeft de provider zich niet aan de Wet op het financieel toezicht te houden.