Het jaar van sjoemelsoftware en selfiedoden

26 november 2015 | Door redactie

De Nederlandse taal is veranderlijk; ieder jaar komen er tientallen nieuwe woorden bij. Zo ook in 2015. Woorden als jihadgala, poortjesspringer en welkomstwinkel deden hun intrede. Van Dale heeft tien woorden genomineerd voor de titel ‘Woord van het Jaar’. U kunt meebepalen welk woord met het goud naar huis mag.

Van Dale heeft de genomineerden voor de Woord van het Jaar-verkiezing bekend gemaakt. Op 14 december 2015, 17.00 uur sluit de stembus, tot die tijd kunt u uw stem uitbrengen. Wordt het de ‘nepfractie’, de verwensing voor een politieke fractie die niet democratisch zou functioneren? Of toch de ‘aardbevingskamer’, de afdeling van een rechtbank die uitspraken doet over waardevermindering van huizen door aardbevingen? Ook de sterk beladen woordgroep ‘Je suis…’ komt in aanmerking voor het Woord van het Jaar. U mag het zeggen. Op dinsdag 15 december 2015 om 05.00 uur maakt Van Dale de uitslag bekend.

Dictee der Nederlandse taal

Woorden komen, maar sommige verdwijnen ook weer. Onlangs werd er nog een initiatief gestart dat moet voorkomen dat bepaalde woorden in de vergetelheid raken. Als u wilt zien hoe goed het op dit moment met uw kennis van de Nederlandse taal is gesteld, kunt u het Rendement Dictee der Nederlandse taal (tool) maken.