Het jargon van de Verenigde Naties ontcijferd

4 maart 2016 | Door redactie

Het kan een behoorlijke opgave zijn als u officiële teksten van de Verenigde Naties (VN) onder ogen krijgt: beleidsteksten van de VN staan bol van het jargon. Daarnaast maakt de VN in zijn communicatie veel gebruik van afkortingen, wat het er niet makkelijker op maakt. Er is nu een gratis app die de soms onbegrijpelijke taal van de VN voor u ontcijfert.

De officiële voertaal van de VN is Engels. Nu is jargon vertalen van het Nederlands naar het Engels of vice versa (tool) al lastig zat. Maar de VN maakt het u helemaal moeilijk. Of weet u precies wat ’IM’ (Information Management), ‘M&E’ (Monitoring and Evaluation) en ‘TPU’ (Telecommunications Partnership Unit) betekenen? Terwijl dit wel belangrijke termen zijn, zeker als uw organisatie op internationaal vlak opereert en zich bezighoudt met economische, politieke of maatschappelijke kwesties. De app UNU Jargon Buster helpt u een handje. De eerste versie van de applicatie bevat 450 door de VN veelgebruikte woorden en afkortingen. UNU Jargon Buster vertelt u (in het Engels) wat ze betekenen. Zo weet u ook wanneer u de termen moet gebruiken.

Begrippen VN uitgelegd in gratis app

De app is gratis en te downloaden voor besturingssystemen Android en iOS. Na het downloaden, kunt u de app ook offline gebruiken.  De makers zeggen de begrippenlijst nog dit jaar aan te vullen. Het is de bedoeling dat de termen in de lijst over tien jaar vertienvoudigd zijn.