Hilariteit en ergernis door onjuiste spatie

24 januari 2013 | Door redactie

Het gaat niet goed met de spatie. Nederlandse taalgebruikers zetten hem steeds vaker tussen woorden die ze eigenlijk aan elkaar moeten schrijven. Dat levert niet alleen tenenkrommend taalgebruik op, imagoschade ligt ook op de loer. Signalering Onjuist Taalgebruik heeft ‘De onjuiste spatie van 2012’ gekozen. Het nieuwe logo van het Rijksmuseum gaat ditmaal met de dubieuze eer aan de haal.

Onjuist spatiegebruik rukt op. Om deze trend een halt toe te roepen, kiest Sigalering Onjuist Spatiegebruik jaarlijks de incorrecte spatie die het meest in het oog springt. In 2012 was dat toch wel het nieuwe logo van het Rijksmuseum. Dat werd namelijk gepresenteerd als ‘Rijks museum’. De ontwerpers deden nog verwoede pogingen om de spatie te rechtvaardigen, maar het grote publiek was ongenadig. Van een gerenommeerd instituut dat ook als visitekaartje voor de rest van de wereld dient, werd meer verwacht. Er is namelijk geen enkele reden om Rijksmuseum als twee losse woorden te schrijven.

Onjuist spatiegebruik kan ook grappig zijn

De andere podiumplekken vallen eerder in de categorie ‘lollig en onschuldig’. Zo was er bij de toegang van een speelterrein in Heerhugowaard te lezen: ‘Speelterrein voor twee tot zes jarigen’. Feitelijk betekent dit dat alleen een select clubje jarige feestvarkens naar binnen mag. De ‘oude kaaskroketten’ op een menukaart deden de mondhoeken genoeg krullen voor een derde plek.