Hoe het nou precies hoort met die drie puntjes

8 december 2022 | Door redactie

Lezers komen het regelmatig tegen in teksten: een reeks van drie puntjes. Met een duur woord worden deze puntjes ook wel het ‘beletselteken’ genoemd. Ze kunnen op verschillende zaken wijzen, zoals een onvolledige opsomming of een plotselinge afbreking van de zin. Wat zijn nou precies de regels voor deze drie puntjes?

Het beletselteken kan verschillende functies vervullen bij het opstellen van teksten (artikel). Om te beginnen kunnen de puntjes duiden op een gedachte die niet wordt afgemaakt. De lezer moet deze dan zelf aanvullen, zoals in de zin En wat als hij zijn deadline niet haalt … Het teken kan ook op een plotselinge onderbreking van de zin duiden, zoals een korte pauze voor spanningsopbouw. Wie de zin De manager viel van het podium … en kwam gelukkig goed terecht leest, houdt even zijn adem in. Ook is het mogelijk om met het beletselteken ‘enzovoorts’ te vervangen in een opsomming. Kijk maar naar Het buffet bestond uit brood, vlees, vis, kaas, fruit … Tot slot is met het beletselteken aan te geven dat in een citaat een stuk tekst is weggelaten. De drie puntjes komen dan tussen ronde haken.

Gebruik van het beletselteken

Zowel voor als achter het beletselteken komt een spatie. Als de puntjes aan het einde van de zin staan, komt er geen punt achter om de zin netjes af te sluiten. Het derde puntje van het teken neemt de rol van hekkensluiter dan over. Als de puntjes tussen haken staan, moet er wél een punt achter worden gezet. En eindigt de zin met een uitroepteken of vraagteken? Dan komt deze direct na de drie puntjes, dus zonder spatie. Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar uit onderzoek blijkt dat websiteteksten, mails of brieven die vol fouten zitten, minder uitnodigen tot het aangaan van zakelijke relaties. Zorgvuldige zakelijke communicatie is dan ook een must.