In heel Europa gratis wifi-hotspots in de maak

30 mei 2017 | Door redactie

Tussen nu en 2020 zullen er in heel Europa gratis wifi-hotspots op openbare locaties worden opgezet. Dit heeft de Europese Commissie besloten. Gebruikers hoeven hierdoor minder vaak hun databundel aan te spreken.

De Europese Commissie heeft 120 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een project om in heel Europa gratis openbare wifi-hotspots op te zetten. Er zit genoeg subsidie in de pot om 6.000 tot 8.000 gemeenten te helpen zo’n hotspot te creëren. Voor de hand liggende plekken zijn pleinen en parken, maar ook andere drukbezochte locaties komen in aanmerking. Bezoekers die hun databundel willen ontzien, kunnen dus op zo’n centrale plek terecht. Veel grote steden hebben daar zelf al gezorgd voor wifi-hotspots. Vooral de wat kleinere, minder draagkrachtige gemeenten kunnen hun bezoekers nu dus ook wifi gaan bieden. Als hun aanvraag wordt toegekend, krijgen zij subsidie om de apparatuur aan te schaffen. Ze zijn daarna wel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de hotspot.

Huidige dekking gefragmenteerd

Er is nu op sommige plekken in steden ook al dekking door een project waarbij providers een deel van het wifisignaal van hun klanten openbaar hebben gemaakt voor andere klanten. Die dekking is echter gefragmenteerd en doet daardoor een aanslag op de accu van de smartphone. Die moet steeds op zoek naar een geschikt signaal.