In wetenschap is wollig soms gewenst

18 juni 2015 | Door redactie

Taaladviezen te over die zeggen dat u samenvattingen van teksten helder, bondig, puntig en voor iedereen leesbaar moet opstellen. Dat voorkomt dat uw lezer zich door een letterbrij moet worstelen vol taai woordgebruik en jargon. Welnu, in de wetenschap blijkt deze schrijftip niet op te gaan. In ieder geval niet als u geciteerd wilt worden.

Taalonderzoekers namen honderdduizenden wetenschappelijke artikelen onder de loep uit allerlei verschillende vakgebieden. Ze kwamen erachter dat duidelijke samenvattingen van wetenschappelijke artikelen (ook wel ‘abstracts’ genoemd) misschien wel fijner lezen, maar dat stroperige teksten vol jargon vaker worden geciteerd. Ze vermoeden dat dit deels komt door de vindbaarheid op het internet. Wollige samenvattingen zouden vaker gevonden worden en daardoor ook vaker worden geciteerd.

Taaladvies voor wetenschappelijke samenvattingen

Woorden als ‘nieuw’, ‘doorbraak’ en ‘innovatief’ bleken bijzonder goed te werken. De wetenschappers vermoeden dat het gebruik van deze woorden het artikel urgent en belangrijk maken (of in ieder geval doen lijken). Anderen willen hier vervolgens graag naar verwijzen. In het onderzoeksverslag vindt u nog meer schrijftips voor wetenschappelijke artikelen.