Laat de spatiebalk nu eens met rust!

27 april 2011 | Door redactie

Het lijkt wel een besmettelijke ziekte: spaties zetten tussen woorden die eigenlijk aan elkaar geschreven moeten worden. Steeds meer mensen maken zich er schuldig aan. Terwijl het sinds de invoering van de nieuwe spelling gebruikelijker is om woorden aan elkaar te schrijven. Bent u ook zo’n spatiesukkel of weet u wel hoe het hoort? Doe de spatietoets en u weet het.

Je zou zeggen dat het juist makkelijker is om woorden uit samengestelde woorden zoals ‘vakantiewerk’ of ‘verzuimregistratie’ maar gewoon aan elkaar te schrijven. Niets is minder waar. Kennelijk vinden veel mensen het erg moeilijk om te bepalen wanneer woorden aan elkaar geschreven moeten worden. Of ze hebben geen zin om het even op te zoeken, in het Groene Boekje bijvoorbeeld. Dus schrijven ze alles maar los, voor de zekerheid. Maar dat is vaak fout en bovendien krijgen woorden soms een hele andere betekenis! 

Regels voor spatiegebruik

Hoe doet u dat eigenlijk? Bent u het spatiegebruik wel meester? Op de website spatiegebruik.nl kunt u een spatietoets doen die u vertelt wat voor soort spatiegebruiker u bent. In tien vragen komt u te weten of u uzelf een spatiesukkel of een spatiemeester mag noemen. Op deze website vindt u ook regels voor het juiste gebruik van de spatie in het Nederlands. U kunt er ook zien wat u allemaal fout kunt doen want de site verzamelt mooie voorbeelden van onjuist spatiegebruik in alle mogelijke soorten publicaties, van folders en kranten tot verpakkingen en gebruiksaanwijzingen.