Met correct spellen bent u er nog niet

7 december 2011 | Door redactie

Als u het taalgebruik van uzelf of iemand anders moet beoordelen, kijkt u meestal of de spelling correct is en of de grammatica juist is toegepast. Als dat zo is vindt u de tekst correct. Maar met verzorgd Nederlands heeft dat niet zo veel te maken. Volgens een taalwetenschapper van de Radboud Universiteit wordt het belang van correcte spelling overschat.

Veel secretaresses kijken uit naar Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De gelegenheid om te laten zien dat u wel weet hoe het moet. En als u een goede score heeft, bent u daar vast trots op. Het bewijs dat u weet wat correct en verzorgd taalgebruik is. Maar volgens Roeland van Hout, hoogleraar Toegepaste taalwetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zijn de spelregels van taal uiteindelijk niet zo belangrijk voor het maken van een verzorgde tekst.

Spelling is een afspraak

Verzorgd taalgebruik betekent volgens hem dat u zich in een bepaalde context  zo weet uit te drukken dat de boodschap van uw tekst overkomt. Of dat zo is, hangt veel meer af van de zorgvuldigheid waarmee u uw woorden kiest, dan met de manier waarop u ze spelt. Zo zullen politici vaak correct spellen, maar hun boodschap is niet altijd even helder. Spelling is net als etiquette bedoeld om het onszelf en anderen makkelijk te maken. Het is beleefd en efficiënt als we het allemaal op dezelfde manier doen. We hoeven er dan niet meer over na te denken en kunnen ons bij het lezen concentreren op de inhoud. En dat scheelt tijd! Staar u dus niet blind op correct spellen, dat is maar een deel van het verhaal. Zorg ook dat uw tekst duidelijk en aansprekend is. Wilt u toch nog meedoen aan het Groot Dictee? Op de website kunt u oefenen.