Na corona bepaalt nu klimaat Woord van het Jaar 2022

22 december 2022 | Door redactie

De Dikke van Dale heeft het Woord van het Jaar 2022 bekendgemaakt. In de jongste editie van de taalverkiezing is het woord klimaatklever met de kroon aan de haal gegaan.

In de Woord van Het Jaar-verkiezing kiest het grote publiek de meest aansprekende woorden die in het afgelopen jaar via een nieuwsfeit/de media in het dagelijkse taalgebruik zijn beland. Maatschappelijke kwesties schijnen er vaak in door; zo werd in 2021 – toen corona (tools) nog het nieuws domineerde – het woord prikspijt met de nodige controverse tot winnaar gekroond. Dit jaar houdt blijkbaar het klimaat mensen het meest bezig. Met 25,4% is klimaatklever dan ook het Woord van het Jaar 2022. Volgens Van Dale is dit ‘een activist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek’. Onlangs plakten verscheidene activisten zich inderdaad nog vast aan museale werken en talkshowtafels.

Zeven vinkjes

Met een niet al te grote afstand is op de tweede plaats met 22% zevenvinker beland. Dit is ‘iemand die zeven vinkjes kan afkruisen op een denkbeeldige lijst (man, wit, hetero, afgerond vwo, universitaire opleiding, autochtone vader of moeder, rijke of hoogopgeleide ouders) en die op grond daarvan automatisch maatschappelijk bevoorrecht is (tool). Journalist Joris Luyendijk zwengelde deze discussie afgelopen jaar aan met een boek van zijn hand. Op de derde plaats is met 12% energietoerisme beland. Dit is ‘het reizen (in de winter) naar een warm land om de hoge energieprijzen in het eigen land te ontvluchten’.