Nederlanders gaan slordig met taal om

28 maart 2012 | Door redactie

U bent natuurlijk wel overtuigd van het nut van correct taalgebruik, maar hoeveel van uw collega’s zijn het met u eens? Het blijkt dat Nederlanders steeds meer taal- en schrijffouten maken. Ook de overheid vindt dat het wel wat beter kan en wil zelfs peuters al taalonderwijs laten genieten. Het gaat dus al heel vroeg mis, of toch niet?

Vooral de pabo’s krijgen de schuld: die geven zelf geen goed onderwijs. Dus kunnen de juffen en meesters op de basisschool ook niet meer correct spellen en schrijven. Studenten moeten massaal aan de taaltoets. En kleine kinderen met een taalachterstand moeten al voordat ze naar de basisschool gaan taalonderwijs krijgen. Toch blijkt het met de taalkennis wel goed te zitten bij de basisschoolleerlingen. Daar kwam taalkundige Jannemieke van de Gein achter.

Taalfouten wekken irritatie op

Op de basisschool schrijven de meeste kinderen nog foutloos Nederlands, het gaat pas later mis, op de middelbare school dus. Uit onderzoek naar taalgebruik in zakelijke e-mails, krantenartikelen en scripties van studenten blijkt dat Nederlanders steeds meer taalfouten maken. Dat is zonde, want taalfouten wekken irritatie bij de lezer op. Bovendien wordt een tekst met taalfouten minder serieus genomen. Vooral in het zakelijk verkeer blijft het dus de moeite waard om uw best te doen een foutloze tekst te schrijven. Of het nu gaat om een e-mail, een brief of een tekst op de website, zorg dat er geen taalfouten in staan. De lezer kan zich er dan ook niet aan ergeren en zich concentreren op de boodschap die u wilt overbrengen.