Ook de communicatie heeft te lijden onder corona

5 november 2020 | Door redactie

Door de uitbraak van het coronavirus is de online samenleving heel snel uitgegroeid tot de nieuwe norm. Niet alleen privé, maar ook op het werk. De communicatie heeft hier wel onder te lijden.

Thuiswerken (tool) is op dit moment het nieuwe normaal en werknemers maken veelvuldig gebruik van videobelprogramma’s als Zoom, Skype en Teams. Daarbij moet u onthouden dat dit prima oplossingen zijn voor nu, maar dat het ook veel wegneemt van de menselijke interactie en communicatie waarbij men elkaar fysiek ziet. Het is vaak belangrijk om iemand face to face te zien als u wilt dat uw communicatieboodschap écht ontvangen en begrepen wordt (tool).

De hersenen missen smalltalk

Steeds meer mensen voelen zich daarnaast eenzaam door de regels om het coronavirus in te dammen. Er zijn overal minder contacten en activiteiten en daardoor is er ook weinig ‘smalltalk’ meer te bekennen, ook op de werkvloer. Deze contactmomenten zorgen voor motivatie en brengen een groep samen. De hersenen missen deze sociale interacties. Zelfs een kort gesprek kan al helpen om deze behoefte aan sociaal contact te vervullen. Blijf daarom interesse tonen in uw collega’s en zorg dat u elkaar steunt: niet alleen als er een zakelijk probleem speelt, maar ook met smalltalk. Een WhatsApp-groep of andere digitale ruimte voor persoonlijke gebeurtenissen en kantoorgerelateerde grapjes kan dan ook zeker helpen. Hopelijk voelen werknemers zich hierdoor steeds veiliger tijdens hun online interacties en kunnen ze zich meer openstellen.

Babbelen over snotterschaamte

Taal is dynamisch. Ook al spreken collega’s op dit moment elkaar minder: er zijn een hoop interessante woorden bijgekomen door de sociale afstand tussen mensen. Zijn de volgende woorden in een babbeltje met uw collega’s al eens voorbij gekomen?

  • anderhalvemeteren: leven, werken en ontspannen op afstand volgens de anderhalvemeterregel;
  • coronabaan: een baan die is ontstaan door de coronacrisis, zoals ‘social distance officer’;
  • nies- of snotterschaamte: het gevoel van schaamte dat iemand krijgt omdat hij in het gezelschap van anderen moet niezen of snotteren, waardoor zij zouden kunnen denken dat hij besmet is met corona.

Bijlagen bij dit bericht