Red de woorden die uit de Van Dale verdwijnen

19 oktober 2015 | Door redactie

Een nieuwe editie van een woordenboek van de Nederlandse taal is natuurlijk goed nieuws. Voortaan vindt u ook allerlei nieuwe woorden in de Van Dale. Maar er verdwijnen ook een heleboel woorden uit het boek, Online encyclopedie Ensie wil voorkomen dat die vergeten worden.

Online encyclopedie Ensie wil voorkomen dat woorden die uit het  Groot Woordenboek der Nederlandse Taal zijn verdwenen, in de vergetelheid raken. Daarom is de encyclopedie begonnen met een crowdsourcing-actie zodat woorden die het veld moesten ruimen, gered kunnen worden. Ensie vindt het een verarming van de Nederlandse taal als deze woorden nergens meer te raadplegen zijn. Daarom zouden ze in ieder geval online beschikbaar moeten blijven.

Gebruiker vult online vergeetwoordenboek

Ensie wil door middel van een open online platform ruimte bieden aan de woorden die uit de Van Dale moesten en zo deze woorden voor de taalgebruiker behouden. Het online platform stelt de ruimte hiervoor gratis beschikbaar.  Hierbij wordt crowdsourcing ingezet zodat iedereen makkelijk woorden kan toevoegen en kan meewerken aan het vullen van het Verdwijnwoordenboek. Het is niet bekend welke woorden Van Dale uit het woordenboek heeft verwijderd. Onder de eerste bijdragen vindt u woorden als ‘goedertieren’, ‘snuistergeld’ en ‘spijkertjeswee’.

Speciale lijsten voor vakjargon

Bij het schrijven van allerlei teksten kunt u eigenlijk niet zonder de nodige naslagwerken. Dat woorden uit het woordenboek verdwijnen, kan inderdaad onhandig zijn. Want dat een woord niet meer in de recente versie van de Van Dale staat, betekent niet dat u het maar beter niet kunt gebruiken. Voor specialistische teksten en vaktermen kunt u vaktermenlijsten gebruiken. Die zijn er in vele soorten en maten, van bouwkundige tot financiële begrippenlijsten.