Smartphonegebruik tijdens fietsen verboden

12 december 2016 | Door redactie

Even tijdens het woon-werkverkeer op de fiets de binnengekomen e-mail op de smartphone checken, gaat tot het verleden behoren. Minister Schultz wil een wetsvoorstel indienen dat telefoongebruik op de fiets zal verbieden. Dat betekent dus niet alleen bellen, maar überhaupt het bedienen van het touchscreen.

Minister Schultz van Infrastructuur werkt aan een wet die het telefoongebruik op de fiets moet verbieden. Er mag dan niet meer gebeld worden op de fiets, maar ook het gebruik van apps via het touchscreen zal hieronder vallen. Even de binnengekomen berichten controleren op weg naar het station of een appje sturen zal dan niet meer toegestaan zijn. Omdat experts hebben vastgesteld dat het bedienen van het scherm het grootste risico oplevert, zal in de wet opgenomen worden dat ook het bedienen van de smartphone als deze in een houder staat, wordt verboden. Er zal een boete aan overtreding gekoppeld worden, maar de hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld. Dit is onder andere afhankelijk van het effect van komende voorlichtingscampagnes en de resultaten van onderzoek naar de gevolgen van smartphonegebruik op de fiets.

9% ongelukken smartphonegerelateerd 

De meest recente cijfers over fietsongevallen die veroorzaakt worden door het bedienen van de smartphone op de fiets dateren alweer uit 2014. Toen zou over de gehele groep fietsers gemeten 9% van de ongevallen smartphonegerelateerd zijn. De minister vindt het vooral zorgelijk dat er doden vallen in 30-kilometerzones, want ook automobilisten zijn vaak afgeleid door smartphonegebruik.