Taalfans verwerpen ‘diervriendelijk vlees’

8 december 2016 | Door redactie

De teerling is geworpen: de meest irritante uitdrukking van het jaar 2016 is ‘diervriendelijk vlees’. Mensen konden de afgelopen weken in de ‘Weg met dat woord’-verkiezing stemmen op de woordgroep of uitdrukking die het meest irriteert.

‘Diervriendelijk vlees’ is een term die marketeers van vleesverwerkende bedrijven graag in de mond nemen. Maar stemmers in de 2016-editie van de ‘Weg met dat woord’- verkiezing vinden het lariekoek: ‘een dier doden is per definitie niet vriendelijk’. De uitdrukking heeft dan ook van het Nederlandse Instituut voor de Nederlandse Taal de dubieuze prijs gewonnen voor taalgruwel van het jaar. De meeste Vlaamse inzenders kozen overigens voor ‘groentjes’, het verkleinwoord voor ‘groente’.

Irritantste woord(groep)en van het jaar

De tweede plaats is voor ‘hun hebben’ in plaats van het grammaticaal correcte (tools) ‘zij hebben’, de derde plek voor het nietszeggende woordgroepje ‘ik heb zoiets van’. Vorig jaar won het woordje ‘me’ de prijs. Daar is toch niets mis mee, denkt u misschien? In een zin als ‘Ik heb me verslapen’ niet, nee. Als bezittelijk voornaamwoord in plaats van ‘mijn’ (‘Me tante komt op visite’) wel.