Titels cursief of met aanhalingstekens?

6 september 2012 | Door redactie

De titel van een boek, krant of tijdschrift correct opschrijven kan nog best lastig zijn. Soms ziet u deze titels in teksten cursief geschreven, soms met aanhalingstekens. Soms zelfs allebei. Maar wat is nu de juiste schrijfwijze? Office Rendement voorziet u van taaladvies, zodat u titels van boeken, kranten, tijdschriften en andere publicaties altijd juist noteert.

Vaak worden alle woorden van een titel met hoofdletters geschreven. Toch is het aan te bevelen om de hele titel cursief te zetten (De Volkskrant) of tussen aanhalingstekens te schrijven (‘De Volkskrant’). Lezers kunnen dan precies zien waar de titel begint en eindigt. Allebei (‘De Volkskrant’) is in ieder geval niet de bedoeling, dat is dubbelop. In e-mailberichten is een cursieve opmaak soms niet mogelijk, dan kunt u sowieso voor aanhalingstekens kiezen.

Titel niet helemaal cursief

En wat nu als de tekst zelf al helemaal cursief geschreven is, bijvoorbeeld in een quote of een bepaalde passage? Als u in een cursieve tekst een titel wilt weergeven, mag u het omgekeerde toepassen. Dan zet u de hele titel – zonder aanhalingstekens – juist rechtop.