Twitter in nieuwe versie woordenboek Van Dale

5 oktober 2015 | Door redactie

In de nieuwe editie van Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse Taal vindt u opvallend veel Engelse woorden. Taalvervuiling of niet, het is een feit dat de Nederlandse taal niet meer zonder Engels kan. Daarnaast zijn er ook veel nieuwe Nederlandse woorden toegevoegd.

Als u twijfelt over taalzaken kunt u vanaf nu gebruikmaken van de nieuwe editie van Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse Taal. De vorige editie dateert van alweer tien jaar geleden. Geen wonder dus dat er veel nieuwe woorden aan het woordenboek zijn toegevoegd. Die komen voort uit veranderende maatschappelijke omstandigheden en technologische ontwikkelingen. Zo heeft vooral internet geleid tot andere manieren om met elkaar te communiceren. Dus natuurlijk vindt u nu ‘Twitter’ in de Van Dale terug en ‘selfie’. Maar ook Engelse woorden, zoals ‘bucketlist’.

In papieren uitgave meer woordcombinaties

Het woordenboek is dus omvangrijker geworden en telt 4.880 pagina's en bevat 241.000 duizend woorden. Veel daarvan zijn Engels of nieuw, zoals ‘naamglossy’ (u weet wel, een glossy gewijd aan en vernoemd naar een bekend persoon) en ‘zelfscankassa’. Dit jaar bevat het woordenboek voor het eerst kleur en illustraties om termen te verduidelijken. Bijvoorbeeld om rekenkudige formules uit te leggen. Of het nog zinvol is een papieren editie erop na te slaan? De online versie is dunner en bovendien vindt u in de papieren uitgave meer woordcombinaties. Die vertellen hoe u een bepaald woord kunt gebruiken.