Twitter wil bedreigingen en misbruik tegengaan

10 februari 2016 | Door redactie

Negatieve berichten op sociale media verspreiden zich razendsnel, en de netwerken worden ook gebruikt voor discriminerende en haatzaaiende berichten en dreigementen. Twitter wil misbruik van het medium tegengaan en richt een eigen veiligheidsraad op.

Organisaties hopen het nooit mee te maken: aan de schandpaal genageld worden op sociale media. Negatieve publiciteit verspreidt zich net zo snel, of misschien wel sneller dan  positieve berichtgeving. Voor uw organisatie heeft kunnen reageren, hebben grote groepen gebruikers het bericht al gezien, gelezen en misschien wel gedeeld. Twitter wordt helaas regelmatig gebruikt voor discriminatie, bedreigingen en oproepen tot haat. Om misbruik van het sociaal netwerk tegen te gaan heeft Twitter een eigen veiligheidsraad opgericht.  De raad moet het sociale medium gaan adviseren bij bestrijden van bedreigingen en misbruik. 

Omgangsregels op sociale media

De raad zal bestaan uit verschillende maatschappelijke organisaties waaronder het Safer Internet Centre en de Internet Watch Foundation. Twitters voornaamste doel is om misbruik en intimidatie op het sociale netwerk te verminderen, zonder de vrijheid van meningsuiting geweld aan te doen. Is uw organisatie actief op sociale media, dan is het verstandig reacties en discussies goed te monitoren (tool). Maak duidelijk dat van gebruikers van sociale media wordt verwacht dat zij zich aan de omgangsregels (tool) houden. Laat via website en sociale media weten dat gebruikers geen kwetsende en  discriminerende berichten mogen posten en geen bedreigingen.