Voorraad 06-nummers bijna op zijn einde

19 juli 2016 | Door redactie

Er werd enkele jaren geleden al voor gewaarschuwd: de beschikbare hoeveelheid 06-nummers is niet oneindig. Nu lijkt het dan bijna echt zover. De voorraad 06-nummers is dusdanig nijpend dat waakhond ACM (Autoriteit Consument & Markt) telecomaanbieders oproept om vooral ook te kijken naar andersoortige nummers.

Op dit moment zijn er in Nederland ruim 54,5 miljoen 06-nummers in omloop. Dat is een kleine 91% van het totale aanbod. Nu wisselen 06-nummers natuurlijk geregeld ook van eigenaar, maar de vraag blijft de komende jaren – zeker met de nog altijd groeiende smartphonemarkt – onverminderd hoog. Daarom doet ACM nu een dringend beroep op telecomaanbieders om 06-nummers alleen nog voor mobiele telefoons (tool) uit te geven. Voor alle andere toepassingen die gebruikmaken van een internetverbinding, zouden twaalfcijferige 097-nummers moeten worden verstrekt.

097-nummers voor apparaten met internetverbinding

Bij ‘toepassingen met een internetverbinding’ moet u denken aan apparaten als tablets (tools), pinautomaten, alarminstallaties en navigatiesystemen. Maar ook snoepapparaten en ondergrondse afvalcontainers vallen in dit rijtje. De strikte handhaving houdt in dat de digitale kantooromgeving er over een paar jaar wel eens anders uit zou kunnen zien: 097-nummers zijn dan niet meer weg te denken voor medewerkers die zich met de apparatuur bezighouden, terwijl 06-nummers puur aan mobiele telefoons voorbehouden zijn.