Voucherregelingen voor verbetering vatbaar

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzocht de afgelopen weken ongeveer 180 voucherregelingen in 5 verschillende sectoren. Daaruit blijkt dat niet alle voucherregelingen voldoen aan de uitgangspunten die de ACM eerder had opgesteld. Ook de communicatie over oplossingen bij annuleringen vanwege de coronacrisis laat te wensen over.

8 juni 2020 | Door redactie

De ACM heeft nu een eerste groep ondernemingen opgedragen verbeteringen door te voeren in hun voucherregelingen. De ACM controleerde voucherregelingen in de sectoren recreatie, culturele evenementen, sportevenementen, sportscholen en opleidingen/trainingen. De ACM selecteerde ondernemingen onder andere op basis van meldingen van consumenten bij ACM ConsuWijzer.

Restwaarde niet altijd uitgekeerd

Er zijn ondernemingen die goede oplossingen bieden, maar de ACM ziet ook tekortkomingen in de voucherregelingen die worden aangeboden vanwege de coronacrisis. Zo dekken vouchers ten onrechte niet alle kosten die de consument heeft betaald. Reserverings- en administratiekosten worden bijvoorbeeld niet altijd vergoed. Ook wordt de restwaarde van de voucher aan het einde van de looptijd niet altijd uitgekeerd aan de consument. De ACM ziet ook dat consumenten die geen voucher willen geen informatie ontvangen over hoe ze hun geld kunnen terugkrijgen. 

Ondernemingen beroepen zich op overmacht

De ACM ziet ook ondernemingen die weigeren geld terug te geven of een alternatief te bieden. Vaak beroepen deze ondernemingen zich op overmacht waarbij zij verwijzen naar een clausule hierover in hun algemene voorwaarden. Dit is niet toegestaan. De rechten van consumenten kunnen niet worden beperkt in algemene voorwaarden.

Uitbetaling duurt erg lang

Ondernemingen geven consumenten vaak ook maar een korte periode waarin zij geld terug kunnen vragen. Tegelijk ziet ACM dat uitbetaling van geld aan consumenten erg lang duurt. Soms meer dan een jaar. Een redelijke termijn voor terugbetaling is in deze periode maximaal een paar maanden.
De ACM gaat de komende tijd door met het contoleren van voucherregelingen.