Wat is het niveau van uw Engels?

23 februari 2015 | Door redactie

Nederlanders staan erom bekend: ze schakelen in een gesprek makkelijk over van het Nederlands naar het Engels, maar overschatten hun kennis van de Engelse taal. En niet zo’n beetje ook. De Engelse taal is nu eenmaal moeilijker dan wij denken. Dat blijkt wel een deze pittige test.

Nederlanders spreken makkelijk Engels en dat valt te prijzen. Buitenlanders zijn er in ieder geval blij mee, en stellen die moeite op prijs. Maar aan het gebruik van de Engelse taal valt nog wel wat te verbeteren. In het bericht ‘Dit Engels bestaat dus niet’ kon u al lezen dat dit heeft geleid tot het Nederengels, een speciaal soort Engels, zoals gebezigd door Nederlanders. Nu hoeft het vaak ook niet beter dan dat, maar als u wel eens op niveau wilt meepraten, is het toch wel handig om te weten in welke valkuilen u kunt stappen.

Engels op academisch niveau

Een troost, de Nederlanders zijn echt niet de enige die hun Engels wat kunnen bijschaven. Ook in België laat de beheersing van de Engelse taal nog wel wat te wensen over. Daar maakt men zich zelfs zorgen over het niveau van leraren die de taal moeten onderwijzen. Op de site van de Belgische krant De Standaard vindt u een pittige taaltest om te zien of uw Engels het niveau van de docenten haalt. Misschien niet het niveau dat nodig is voor uw dagelijkse werkzaamheden, maar toch leuk om te weten of u kunt meepraten met professoren. Voor sommige vragen moet u een opname kunnen beluisteren, dus houd uw oortjes bij de hand.