Weet wanneer uw manager liegt!

9 november 2010 | Door redactie

Zou het niet ontzettend fijn zijn als u zou weten wanneer uw baas liegt? Soms kan uw manager daar niet veel aan doen en is hij gedwongen om te liegen, maar ook dan is het voor u soms fijn om te weten wanneer hij onwaarheden de wereld in helpt. U moet weten waar u op moet letten, want dan is het decoderen van zijn gedrag niet heel moeilijk meer!

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford Universiteit hebben bijna 30.000 persconferenties geanalyseerd waarin topmannen kwartaalcijfers van hun organisatie presenteerden. Hoe vaker een manager beweert dat de organisatie er fantastisch voor staat, des te minder is hij te vertrouwen, zo bleek uit het onderzoek. Bij de managers die de resultaten te positief presenteerden, ontdekten de onderzoekers overeenkomsten in het taalgebruik.

Let op ‘we' en ‘ons team'

De onderzoekers stelden vast dat liegende topmannen vooral woorden als ‘we' en ‘ons team' gebruiken. Managers onder druk doen dit vaak omdat zij bij het gebruiken van een woord als ‘ik' min of meer suggereren dat zij persoonlijk verantwoordelijk zijn voor slechte prestaties, aldus de onderzoekers. Daarnaast blijken managers onder druk regelmatig extreme vormen van enthousiasme te gebruiken. Bepaalde zaken zijn ‘geweldig' of ‘fantastisch'. Ook dit is vaak een signaal dat er gelogen wordt of dat de manager iets te verbergen heeft.

Woorden waar u op moet letten

Omzeilt uw manager  bewust het woord ‘ik' en gebruikt hij veel de woorden ‘we' en ‘ons team', dan kunt u aan zijn woorden gaan twijfelen. U kunt met de hulp van dit bericht en het onderzoek uw manager als een open boek lezen. Maak daar gebruik van!