Welk woord mag van u verdwijnen?

23 november 2015 | Door redactie

Heeft de Dikke van Dale net trots laten weten dat er weer nieuwe woorden zijn toegevoegd aan de Nederlandse taal, mag u ze nu weer wegstemmen! Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie roept iedereen op mee te doen aan de eindejaarsverkiezing ‘Weg met dat Woord’. Stemmen kan nog tot 1 december.

Alle taalgebruikers die zich opwinden over lelijke, onbegrijpelijke of belachelijke woorden in de Nederlandse taal kunnen nu naar hartenlust hun ongenoegen uiten. Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) houdt ook dit jaar weer de verkiezing ‘Weg met dat Woord!’ Taalgebruikers kunnen dan stemmen op een woord dat ze nooit meer willen horen en dat wel mag verdwijnen uit de taal. U kunt vanaf maandag 23 november 2015 tot en met 30 november 2015 woorden nomineren die weg mogen. Dus, bent u nu echt klaar met pro-actief, is het woord chillen u een gruwel, of kunt u abject gewoon niet meer aanhoren, nomineer ze voor de prullenbak!

Nieuwe woorden in de Nederlandse taal

U kunt dus een week lang woorden nomineren die wat u betreft mogen verdwijnen uit de Nederlandse taal. Vanaf 1 december 2015 is er een shortlist  met woorden die weg mogen en waarop gestemd kan worden. De uitslag wordt op 8 december 2015 bekendgemaakt. In de twee voorgaande jaren mochten kids (2013) -volgens velen een aanstellerige manier om het over kinderen te hebben- en oudjes (2014) het veld ruimen.  Overigens kunt u bij het INL ook terecht voor het Neologisme van de Week, nieuwe woorden die in onze taal zijn opgedoken. En dat zijn er best veel!