Welke woorden geven vreugde en welke jeuk?

23 november 2017 | Door redactie

De jaarlijkse ‘Woord van het jaar’-verkiezing van Van Dale én de ‘Weg met dat woord’-verkiezing van het Instituut voor de Nederlandse Taal zijn weer van start gegaan. Taalliefhebbers kunnen vanaf nu hun suggesties insturen.

Bij de ‘Woord van het jaar’-verkiezing van 2016 kwam het woord ‘treitervlogger’ nog als winnaar uit de bus. Van Dale is nu op zoek naar hét woord van 2017. Geïnteresseerden kunnen tot en met 28 november hun suggesties aandragen. Van Dale deelt de ingezonden woorden daarna op in de categorieën Jongerentaal, Lifestyle, Sport/amusement, Economie en Politiek, waarna een tweede stemronde volgt. Het winnende woord wordt uiteindelijk op 20 december bekendgemaakt.

Weg met dat Woord van het jaar?

Daarnaast is de 2017-editie van de ‘Weg met dat woord’-verkiezing begonnen. In deze tegenhanger wordt het woord gekozen dat taalgebruikers juist de kriebels geeft en wat hen betreft zo snel mogelijk het veld mag ruimen. Winnaars van voorgaande edities zijn ‘diervriendelijk vlees’ (2016) en ‘me’ als bezittelijk voornaamwoord (2014). Het Instituut geeft alvast enkele voorzetjes: ‘shinen’, ‘scrummen’, ‘naar de toekomst toe’ en ‘me-time’.