Woord van het jaar 2017 bekendgemaakt door Van Dale

19 december 2017 | Door redactie

Aan het eind van het jaar regent het verkiezingen. Op taalkundig gebied zijn er bijvoorbeeld het woord van het jaar en de slechtste slogan van het jaar. Het woord van het jaar is al bekend, de slechtste slogan wordt op 30 december verkozen.

Woordenboekuitgever Van Dale nam in 2008 de verkiezing van het Woord van het Jaar over, die sinds 2003 bestond. Dit jaar is het woord ‘appongeluk’ gekozen tot het meest aansprekende woord uit het nieuws. De betekenis is een verkeersongeluk dat ontstaat doordat een van de betrokkenen tijdens het rijden met zijn smartphone bezig was. Van de 70.000 stemmers koos 20% voor dit woord, ongetwijfeld mede door de recente berichten dat automobilisten ondanks de gevaren blijven appen achter het stuur. Tweede werd het fipronilei – een door bestrijdingsmiddel fipronil vervuild ei – en derde ‘regenboogtaal’ (genderneutrale taal).

Irritantste woord en slechtste slogan

Geeft het woord van het jaar een relatief neutraal beeld van de gebeurtenissen in het nieuws, er is ook jaarlijks de verkiezing van het irritantste woord. Die verkiezing werd onlangs gewonnen door het woord ‘genderneutraal’, met 43% van de stemmen. Eind december zal ten slotte de slechtste slogan van het jaar gekozen worden. Dit zijn slogans die bedrijven zelf verzinnen. Genomineerd zijn: ‘Alles om uw poes mee te verwennen. Ook als u een kater heeft’ van 4 Cats kattenspeciaalzaak (Amsterdam), ‘Van kop tot kont, worst in de mond’ van de worstenbroodjes van Millse molen De Korenbloem (Mill) en ‘Voor iedere gleuf een doos’ van Moniss verpakkingsmaterialen (Lelystad).