Adyen gaat ook bank spelen en financiert werkkapitaal

18 juni 2018 | Door redactie

Bij haar succesvolle beursgang heeft fintech-onderneming Adyen aangekondigd dat zij kredieten gaat verstrekken. Dat doet ze aan klanten zoals (web)winkels waar zij de betalingen voor regelt. Adyen gaat een deel van de uitbetalingen van transacties die consumenten doen via die winkels voorschieten.

Ze gaat hiermee concurreren met traditionele banken. Na een transactie van een consument duurt het bij banken en creditcardmaatschappijen vaak nog drie tot veertien dagen voordat een (web)winkel zijn geld binnen heeft. Door het voorschieten van die uitbetalingen, krijgen die ondernemingen eerder hun geld. Adyen kreeg hiervoor de bankvergunning die het nodig heeft om de kredieten te mogen verstrekken.

Financiering van werkkapitaal

Wanneer een consument iets koopt bij een klant van Adyen, zoals bijvoorbeeld Coolblue of Rituals, controleert het betaalbedrijf de persoon en het saldo op zijn rekening in een fractie van een seconde. Als dat in orde is, vindt de transactie plaats. Dan duurt het nog een tijd voor ondernemingen hun geld ontvangen. Door een deel van de uitbetalingen voor te schieten, verleent Adyen een vorm van werkkapitaalfinanciering (tool).

Overtollige kasmiddelen versterken de band met klanten

Adyen is een van de snelst groeiende technologieondernemingen van Nederland en heeft veel in kas (tool). Die middelen wil de onderneming inzetten om de kredieten te kunnen verstrekken en de band met haar klanten te versterken. Voor Adyen betekenen de kredieten een extra risico, omdat klanten in de tussenliggende periode failliet kunnen gaan. Aan de andere kant levert de rente die ze berekent voor de financiering (tool) extra inkomsten op.