AFM: herbeoordeel gedwongen renteswaps

27 januari 2016 | Door redactie

Namens honderden gedupeerde mkb-ondernemers heeft Stichting Claim Participants gisteren een zwartboek over renteswaps aangeboden aan de commissie Financiën van de Tweede Kamer. De stichting vraagt de Tweede Kamer om onderzoek te doen naar de praktijken van de banken.

Banken hebben de afgelopen jaren bij wijze van financiering (e-learning) circa 17.000 rentederivaten verkocht aan mkb-ondernemingen, die hierdoor in veel gevallen flink in de financiële problemen zijn komen. Ondernemers die een renteswap hadden afgesloten waren niet zelden niet goed voorgelicht over de financiële risico’s van het product dat zij afsloten. In de praktijk bleken zij soms voor duizenden euro’s aan renteopslag te moeten betalen.

Stichting wil banken dwingen tot actie

De financiële waakhond AFM deed onlangs onderzoek naar de kwestie en droeg de banken naar aanleiding hiervan op rentederivaten aan een herbeoordeling te onderwerpen. De stichting heeft er echter weinig vertrouwen in dat de banken hier ook echt werk van maken. Zij eist namens de gedupeerde ondernemers dat de Tweede Kamer de banken gaat dwingen de afgesloten renteswaps aan deze herbeoordeling te onderwerpen.

Bijlagen bij dit bericht

Effectief financieren van uw onderneming
E-learning | VideoCollege 32 minuten