Crowdfunding hip, maar niet zaligmakend

30 december 2013 | Door redactie

Nu banken de hand op de knip houden als het gaat om het financieren van uw plannen, moet u op zoek naar alternatieven. Toch is crowdfunding nog niet erg populair bij het mkb. Bijna een kwart van de ondernemers vindt crowdfunding een alternatief voor bancaire financiering maar in de praktijk zijn leasing en subsidies een stuk populairder, zo blijkt uit onderzoek door ING.

Met crowdfunding bent u niet afhankelijk van één grote investeerder maar gaat u op zoek naar veel kleine investeerders. Crowdfunding verloopt meestal via het internet. Met een klein bedrag kunnen particulieren investeren in uw onderneming, in ruil voor een product of dienst. Hoewel u dus nog niet massaal gebruikt maakt van crowdfunding, is deze financieringsvorm wel in opkomst. In 2013 hebben ondernemers voor ongeveer € 25 miljoen opgehaald via crowdfunding. Naar verwachting zal dit in 2014 toenemen tot € 75 miljoen en in 2015 tot maar liefst € 250 miljoen.

Andere vormen populairder

Tot die tijd is leasing een populaire financieringsvorm. Uit het onderzoek van ING blijkt tevens ondernemers graag gebruik maken van de diverse garantieregelingen. In het bericht ‘Verruiming Borgstelling MKB-kredieten in 2014’ kon u al lezen dat deze regelingen uitgebreid gaan worden, juist vanwege de moeizame financiering door banken. Financiering in een kredietunie lijkt nog niet tot de mogelijkheden te behoren, hoewel ook die financieringsvorm in 2014 zijn opwachting zal maken. Hierover kon u al lezen in het bericht ‘Nieuwe stap voor kredietunies’.