Financiering weer eenvoudiger voor mkb

23 juli 2015 | Door redactie

Uit de Financieringsmonitor van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat ondernemingen gemakkelijker financiering krijgen voor hun investeringsplannen. De bank is wel een stuk minder populair geworden als potentiële geldverstrekker.

Tijdens de crisis was het voor het mkb zeer moeilijk om financiering te krijgen van de bank. Minister Kamp van Economische Zaken heeft Panteia de Financieringsmonitor laten opstellen, waaruit blijkt hoe het Nederlandse bedrijfsleven gefinancierd wordt.  Uit het onderzoek blijkt dat ondernemingen bij het zoeken naar financiering steeds vaker naar alternatieven voor de bank zoeken. In 2013 was de eigen bank nog voor 74% van de ondernemingen een potentiële bron voor financiering, in 2014 was dit gedaald naar slechts 44%.

Meer aanvragen goedgekeurd, mkb nog steeds moeilijk

Uit het onderzoek blijkt verder dat minder ondernemingen een poging ondernamen om vreemd vermogen aan te trekken, maar dat het aandeel gehonoreerde financieringsaanvragen wel is gestegen van 62% naar 78%. Toch blijft het voor het mkb nog steeds moeilijk om toegang tot financiering te krijgen. De minister blijft daarom werken aan het Aanvullend actieplan mkb-financiering. U las hier al over in het nieuwsartikel ‘Aanvullend Actieplan financiering gelanceerd’. Eén van de concrete maatregelen is de lancering van de Nationale Financieringswijzer, een website en een app die u wegwijs moeten maken in het land van (alternatieve) financiering voor uw bv. De website en de app worden aankomende september gelanceerd.