Kabinet kapittelt banken in hoofdpijndossier rentederivaten

24 juli 2018 | Door redactie

Het geduld van ondernemers die zijn gedupeerd door rentederivaten wordt behoorlijk op de proef gesteld. Van de zes betrokken banken bij het hoofdpijndossier zijn er vier een eind op dreef met het uitsturen van compensatievoorstellen. Maar de twee andere moeten er nog flink aan trekken om dit voor het eind van het jaar geregeld te hebben.

De rentederivaten zijn inmiddels berucht binnen het mkb. In de jaren na de economische crisis hebben banken zo’n 19.000 van zulke derivaten verkocht aan ondernemers, gekoppeld aan een lening. Het idee is dat zo’n derivaat de ondernemer beschermt tegen een rentestijging. Maar helaas voor de mkb’ers ging de rente juist omlaag. En zij kregen daarvoor een flinke rekening op hun bord.

AFM ziet toe op voortgang compensatie

Uiteindelijk is besloten dat de banken ondernemers veel te ingewikkelde producten hebben verkocht en dat de mkb’ers daar een compensatie voor moeten krijgen. In 2016 is er een zogeheten definitief herstelkader opgesteld, met richtlijnen voor de compensatie. Op basis van het herstelkader gaan de banken alle gedupeerde ondernemers een voorstel doen. De ondernemers hebben dan 12 weken de tijd om na te denken over het aanbod. Zij kunnen het accepteren of weigeren, of het voorstel nog voorleggen aan een geschillencommissie.
Om de vinger aan de pols te houden, brengt toezichthouder AFM elk halfjaar een voortgangsrapportage uit. Inmiddels heeft minister Hoekstra van Financiën de derde rapportage (pdf) naar de Tweede Kamer gestuurd. Daaruit blijkt dat twee banken alle compensatievoorstellen al de deur uit hebben gedaan. Eén bank denkt de operatie eind september klaar te hebben en een vierde bank in elk geval voor het eind van het jaar.

Twee banken achter op schema met voorstellen

Maar over de twee banken met de meeste verkochte derivaten – dat zijn Rabobank en ABN Amro, al staat dat niet met zoveel woorden in het AFM-rapport – is Hoekstra minder te spreken. Volgens de rapportage gaan zij het niet redden om alle gedupeerde klanten voor het eind van het jaar een voorstel te sturen. Terwijl dat eerder wel het streven was.
Deze banken moeten dus een tandje bijzetten, vindt Hoekstra. Hij zal de twee banken en bankenkoepel NVB ‘schriftelijk en mondeling laten weten’ dat hij verwacht dat zij alles op alles zetten om alle compensatievoorstellen voor de jaarwisseling uit te sturen. Overigens blijkt uit het rapport dat tot nu toe de overgrote meerderheid van de ondernemers het aanbod van de bank heeft geaccepteerd.

Bijlagen bij dit bericht

Financiële administratie
E-learning | VideoCollege 20 minuten