Minister laat banken vrij bij bijzonder beheer

13 juli 2015 | Door redactie

Minister Dijsselbloem van Financiën zal banken vrijlaten in de maatregelen die zij uw bv op kunnen leggen als u bij bijzonder beheer terecht komt. De minister vindt wel dat de communicatie van banken over bijzonder beheer voor verbetering vatbaar is.

De minister laat in antwoorden op Kamervragen expliciet weten geen beperkingen op te willen aan de kostenverhogende maatregelen die banken eenzijdig kunnen opleggen aan uw bv als u bij bijzonder beheer belandt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verhogen van een renteopslag bij een lopend krediet of het in rekening brengen van beheerskosten. Wel vindt de minister dat de communicatie hierover beter kan. Hij neemt zo de aanbevelingen uit het rapport over bijzonder beheer van de Autoriteit Financiële Markten over. Ondernemers en belangenorganisaties konden zich echter niet vinden in dit rapport. Dit las u al in het nieuwsartikel ‘AFM rapport bijzonder beheer slecht ontvangen’.

AFM constateerde ook weinig misstanden

In het nieuwsartikel ‘Steeds meer ondernemingen bij bijzonder beheer’ las u al dat maar liefst 20% van de ondernemingen in het mkb bij bijzonder beheer zit, de ziekenboeg van de banken. Zit u eenmaal bij bijzonder beheer, dan zal de bank zich intensief met uw bedrijfsvoering bemoeien. Dit gaat niet altijd zachtzinnig. De AFM had daarom een meldpunt geopend voor klachten over bijzonder beheer. U las hier al over in het nieuwsartikel ‘AFM opent meldpunt klachten bijzonder beheer’.