Minister steunt aandelenbeurs voor mkb

12 mei 2014 | Door redactie

De aandelenbeurs voor het mkb, NPEX, heeft van het ministerie van Economische Zaken een lening van € 1 miljoen gekregen. Volgens minister Kamp van het ministerie van Economische Zaken kan de beurs hiermee helpen om de afhankelijkheid van mkb-ondernemingen van bankfinanciering terug te dringen.

Tijdens een bijeenkomst bij NPEX stelde de minister dat de afhankelijkheid van bankfinanciering in Nederland te groot is. Hij moedigt daarom elk initiatief aan waarbij ondernemingen in het mkb hun financiering via andere bronnen vinden.  Op dit moment verzorgen banken nog 80% van de financiering van het mkb. De minister wil dat dit percentage omlaag gaat.

Financiering via aandelen ook bereikbaar voor mkb

Een beursnotering is niet alleen weggelegd voor grote multinationals. Via een beurs als NPEX kunnen ook mkb-ondernemingen aandelen verhandelen en zo financiering aantrekken. Op dit moment hebben 32 ondernemingen een notering aan de beurs. Daarmee is NPEX succesvoller dan haar voormalige concurrent Alternext. De mkb-versie van het gerenommeerde Euronext (bekend van de AEX-index) sloot onlangs haar deuren.