Nieuw fonds financiert mkb-krediet

15 januari 2014 | Door redactie

Middelgrote ondernemingen kunnen in de loop van dit jaar een krediet krijgen via een nieuw fonds: het NL Ondernemingsfonds. Dit fonds is opgericht door banken en institutionele beleggers. Ondernemingen met een minimumjaaromzet van € 25 miljoen kunnen een krediet aanvragen bij dit nieuwe fonds. Het aan te vragen kredietbedrag is minimaal € 10 miljoen.

De verstrekte leningen worden gedeeltelijk door een bank en gedeeltelijk door het fonds gefinancierd. Voor het aanvragen van een krediet gelden dezelfde criteria die momenteel bij andere kredietaanbieders gelden. Gezien de minimale omzeteis is het fonds nu nog gericht op het middelgrote ondernemingen. De oprichters van het fonds laten echter weten dat er misschien in de toekomst ook aan de vraag van het kleinbedrijf wordt voldaan.

Kleine onderneming heeft profijt

De oprichters van het fonds (ING, ABN Amro en Rabobank, pensioenuitvoerders MN en Syntrus Achmea, vermogensbeheerder Robeco en beursbedrijf Euronext Amsterdam) verwachten dat de aanvragen voor kredieten dit jaar geen grote sprongen zal laten zien. Reden hiervoor is het gunstige klimaat voor banken. Voor kleine ondernemingen heeft de oprichting van het nieuwe fonds wel een voordeel. Als het NL Ondernemingsfonds aanslaat houden banken namelijk meer ruimte over om aan de kredietvraag van kleine ondernemingen te voldoen.