Nieuw kredietfonds voor mkb-ondernemingen in de groei

16 augustus 2018 | Door redactie

Voor groeiende ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) is er een nieuw kredietfonds beschikbaar met leningen tot € 10 miljoen. De Amerikaanse beleggingsonderneming KKR en de Britse vermogensbeheerder Schroders financieren samen dit fonds voor € 1 miljard. Het Rotterdamse leningenplatform Neos zal het geld gaan beheren.

Mkb’ers hebben steeds meer behoefte aan grotere leningen om hun groeiplannen te realiseren, het nieuwe fonds moet daarin voorzien. Het fonds richt zich op het verstrekken van financieringen (tool) aan het mkb in Nederland en Duitsland. Door de omvang, die uiteindelijk oploopt tot  € 1 miljard, is het fonds het grootste private kredietfonds voor het mkb in Europa.

Groeifinanciering kan risicovolle onderneming zijn

Volgens het fonds kunnen mkb’ers met groeiambitie (e-learning) moeilijk aan leningen komen tot € 10 miljoen, omdat financiers het risico van deze groeifinanciering niet aandurven. Tot nu toe kon er bij financier Neos gemiddeld een krediet tot € 650.000 aangevraagd worden. Met KKR als voornaamste geldschieter van het kredietfonds zijn leningen tot € 10 miljoen mogelijk, meestal ook als aanvulling op bestaande leningen van banken.

Meer geld, langere looptijd, maar hogere rente

Ondernemingen die een lening aangaan via financiers zoals Neos kunnen hogere bedragen lenen. Ook gelden langere looptijden dan banken, tot zeven jaar, en wordt om minder zekerheden gevraagd. Daar staat wel een hogere rente tegenover van gemiddeld zo'n 9%, 3% meer dan bij korter lopende bankleningen.

Bijlagen bij dit bericht

Investeren en innoveren
E-learning | VideoCollege 16 minuten