Nieuwe financiering voor mkb-ondernemingen

9 april 2015 | Door redactie

Onlangs richtte de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) twee nieuwe investeringsfondsen op die bijdragen aan de financiering van mkb-ondernemingen. Minister Kamp van Economische Zaken heeft laten weten dat de overheid dit initiatief met garanties ondersteunt. De eerste financieringen zullen deze zomer verstrekt worden.

Vorig jaar richtten een aantal pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen de NLII op. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunde dit initiatief. De NLII verstrekt zelf geen krediet, maar heeft als doel de financiering van mkb-ondernemingen te bevorderen. Onlangs richtte de NLII haar eerste twee investeringsfondsen op:

  • het Achtergestelde Leningen Fonds (ALF); en
  • het Bedrijfsleningen Fonds (BLF).

Minister Kamp heeft in een Kamerbrief (pdf) laten weten dat de overheid het ALF ondersteunt met garanties voor de investeerders. Deze garantie bedraagt 50% van het bedrag van de achtergestelde lening. Voor de start van het BLF zijn volgens de minister geen overheidsgaranties noodzakelijk.

Uitkomst bij financieringsproblemen

Heeft uw onderneming moeite om krediet te verkrijgen? Wellicht bieden de nieuwe investeringsfondsen ook voor uw financieringsproblemen een oplossing. Naar verwachting kunt u deze zomer al gebruikmaken van deze investeringsfondsen. De aanvraag van deze nieuwe financieringsvormen kunt u indienen via uw bank. De bank kan u informeren over de specifieke voorwaarden waar u aan moet voldoen.
Het ALF start met een omvang van ongeveer € 300 miljoen en biedt uitkomst als u vanwege uw huidige financiële positie niet in aanmerking komt voor een achtergestelde lening. Via dit fonds kunt u deze lening wel krijgen en bovendien krijgt u dan van de bank een aanvullende (gewone) lening die minimaal gelijk is aan de omvang van de achtergestelde lening. Het BLF richt zich met name op de grotere mkb-ondernemingen. In samenwerking met de banken verstrekt dit fonds leningen van minimaal € 10 miljoen.

Dringende vragen over financiering?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over financiering, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!